Een klein beetje natuur is al voldoende tegen stress. Wie zich regelmatig in de natuur bevindt of uitzicht heeft op natuur voelt zich gelukkiger en ervaart meer positieve emoties, minder boosheid, angst en pijn. Dat de natuur een gunstige invloed heeft op mensen is uitgebreid aangetoond (Van den Berg, 2005). De eerste studies stammen uit het begin van de jaren tachtig. Met name de laatste jaren heeft het onderzoek een vlucht genomen. Inmiddels zijn er naar schatting tenminste 50 gecontroleerde studies gepubliceerd.

Natuurfoto's Lotsofcolor - Slide 1

‘De concentratie stresshormonen gaat al meetbaar omlaag als je mensen naar plaatjes van natuur laat kijken. Natuur ontspant en zorgt daardoor voor een betere stemming en minder stress- en pijn gerelateerde klachten’, aldus Prof. Dr.  Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Door heel gericht een omgeving aan te kleden en vorm te geven met natuurfoto’s kan het welzijn van cliënten worden bevorderd, waardoor de behandelingsresultaten verbeteren.

Kijken naar afbeeldingen van de natuur blijkt dus een effectieve manier om stress te reduceren. Er moet een simpele trigger zijn in het menselijk brein. Een paar minuten kijken naar natuurafbeeldingen is al voldoende om vermoeidheid, stress, angst en pijn te verminderen. Het lijkt erop dat het niet zozeer om de kleur groen gaat, maar dat de complexiteit van de vorm vooral bepalend is voor wat wij als natuurlijk zien. Wij houden van complexe fractalachtige vormen, die niet chaotisch zijn.

Natuurfoto's Lotsofcolor - Slide 2

Wanneer je bij een coach, therapeut of arts komt, ben je doorgaans gespannen. Je kunt lichamelijk, emotioneel of psychisch uit balans zijn. Hoe fijn is het dan als je in de wachtkamer of praktijkruimte omringd wordt door een prettige sfeer en zicht hebt op natuurbeelden. Naast de stressherstellende functie en de ontspannen uitwerking zorgt het kijken naar natuurfoto’s er ook voor dat cliënten zichzelf kunnen opladen. Het prikkelt onze zintuigen en speelt in op onze nieuwsgierigheid. We worden er kalmer en meditatiever van.

Al deze voordelen gelden natuurlijk ook voor coaches, therapeuten en artsen. Wanneer de werkdruk hoog is of een gesprek of behandeling veel energie kost, is het kijken naar natuurfoto’s een effectieve methode om te ontspannen en weer op te laden. Je gaat met plezier aan het werk en als je je goed voelt, presteer je ook beter, wat weer voldoening en energie geeft en tevreden klanten oplevert.

Natuurfoto's Lotsofcolor - Slide 3

Vind je het belangrijk dat je cliënten uitzicht hebben op mooie natuurbeelden tijdens de behandeling of sessie? Wil je je cliënten omringen met inspirerende natuurfoto’s in de wachtkamer, zodat het aangenamer is om hier enige tijd te wachten? En wil je iedere dag ontspannen en met energie aan het werk in je praktijk? Maak dan de natuur onderdeel van de belevingswereld in je praktijk!

In de webshop van Lotsofcolor op lotteveldt.werkaandemuur.nl vind je een ruime keuze uit natuurfoto’s. Je kunt hier o.a. kiezen uit de volgende onderwerpen: landschappen, bloemen, planten, wolkenluchten, seizoenen, macro-fotografie etc. Iedere natuurfoto is in diverse materialen en formaten te bestellen.

Bekijk hier de collectie natuurfoto’s.

Geïnspireerd geraakt door de natuur? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste natuurfoto’s voor in je praktijk- en wachtruimte? Ik help je graag! Afspraak maken? Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *