Herken jij dat ook? Dat je graag je praktijkruimte opnieuw wilt inrichten? Of een metamorfose wilt geven? Maar dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen? Iedere keuze die je maakt, is weer van invloed op de rest van de inrichting waardoor je vastloopt. En zo blijf je hangen in de huidige situatie en komt die ideale praktijkinrichting er nooit. Dat bracht mij op het idee om een handleiding te maken, zodat je toch die eerste stap zet op weg naar een praktijkinrichting met een sfeervolle en professionele uitstraling waarin jij je als een vis in het water voelt.

Als je nu eens achterstevoren begint. En gaat dromen over hoe je ideale praktijkrichting eruit ziet! Dit geeft je richting en een mooi doel om naar toe te werken.

Begin with the end in mind - Lotsofcolor

Start met het verzamelen van beeldmateriaal dat je inspireert. Dit kan van alles zijn; een mooie ansichtkaart die je inspireert, een interieur uit een woonmagazine, een kleurstaal uit de bouwmarkt, een mooie quote uit de Happinez of een mooie foto die je tegenkwam in een reismagazine… alles kan en mag in deze fase. Later ga je dit pas vertalen naar een praktisch plan. Het kunnen dus knipsels uit magazines zijn, maar als je liever online surft is Pinterest ook een hele mooie tool om inspiratie en ideeën te verzamelen. Zo heb ik zelf voor ons nieuwe huis al het één en ander verzameld op Pinterest ter inspiratie (nieuwsgierig? klik hier).

Voor het overzicht werkt het goed om van alle beelden die je verzameld hebt een moodboard te maken. Probeer vervolgens de gemeenschappelijke deler te halen uit je verzameling afbeeldingen. Wat is de rode draad in het geheel. Je kunt er woorden aan geven als je dat fijn vindt. Bijvoorbeeld warm-koud-rond-hoekig-licht-donker-romantisch-modern-landelijk-klassiek etc.

Ook is nu het moment aangebroken om de kleuren voor je praktijkruimte te kiezen. Zorg ervoor dat je altijd de gekozen kleurstalen in je praktijkruimte zelf bekijkt. Het licht in de ruimte is erg bepalend voor hoe een kleur overkomt. En houd er ook rekening mee dat iedere kleur een ander effect heeft op je gemoedstoestand. Meer hierover lees je in mijn gratis e-book.

Pinterest Lotte Veldt - small


Vervolgens ga je kijken naar de indeling van de ruimte.
Maak een eenvoudige plattegrond en geef daarop de vaste elementen aan zoals ramen en deuren. Bepaal nu waar alle meubels moeten komen en ook direct voor welke stijl meubels je kiest. Waar zitten jij en je cliënten het prettigst? Heb je een behandeltafel dan zal de positie in de ruimte hiervan erg bepalend zijn. Heb je voor bepaalde oefeningen of behandelmethoden meer ruimte nodig, zorg dan dat je hier rekening mee houdt bij het maken van de indeling.

Vergeet ook niet te bepalen hoe je je kleurenpalet gaat toepassen in de ruimte. Welke muren krijgen een kleurtje? Dit geef je ook aan op de plattegrond. Het werkt het prettigst om in deze fase ook te bepalen wat je aan de wand hangt ter inspiratie. Hier kan je je kleurkeuze namelijk op af stemmen voor het mooiste effect en beste resultaat.

Nu is het tijd voor het kiezen van de verlichting. Bepaal waar je welke soort verlichting nodig hebt en houd er rekening mee dat je zowel functionele als sfeervolle verlichting uitkiest. Check je moodboard om te bepalen welke stijl lampen het beste bij je nieuwe inrichting past.

Ook de vloer is bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Uit je moodboard kun je wellicht halen welke kleuren en materialen je het meeste aanspreken. Bedenk dat je praktijkruimte ook functioneel moet zijn in gebruik en pas hier je vloerkeuze op aan. Dit geldt overigens ook voor de raambekleding.

Met accessoires kleed je je praktijkruimte aan en geef je de kamer een persoonlijke touch. Zorg voor een zekere eenvoud en absoluut niet voor een overdaad aan kleine prulletjes. Dit maakt je praktijkruimte namelijk minder professioneel. Ideeën voor accessoires kun je nu ook mooi uit je moodboard halen.

Vergelijk nu je interieurplan en moodboard met je huidige praktijkruimte en bepaal wat er mag blijven en wat er moet veranderen. Maar wees wel kritisch, want dit is essentieel voor een geslaagde nieuwe praktijkinrichting! Maak vervolgens een boodschappenlijstje en je kunt gaan shoppen voor je nieuwe praktijkruimte.

Veel plezier!

Mocht je onderweg toch nog ergens vastlopen of moeite hebben met het vertalen van je moodboard naar een concreet interieurplan?! Neem dan contact met me op via info@lotsofcolor.nl of 06-14371237 dan bespreken we samen hoe ik je hierbij kan helpen zodat jij op korte termijn alsnog je ideale praktijkinrichting realiseert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *