Wat straal jij uit met je praktijk?

Je praktijkomgeving heeft een grote invloed op hoe jij en je cliënten zich voelen. Je cliënt vormt in luttele seconden een beeld over je praktijk, over jou als coach/therapeut en over de kwaliteit en deskundigheid die je ze te bieden hebt. Veelal vindt dit onbewust plaats. Uit onderzoek blijkt dat we onbewust zo’n 200.000! keer meer verwerken als bewust. Van de 11,2 miljoen bits die we per seconde verwerken, zijn er ongeveer 10 miljoen visueel. De omgeving waarin je cliënten zich bevinden en die ze veelal visueel en onbewust waarnemen bepaald dus hoe ze tegen jou en je praktijk aankijken. Dit betekent ook dat je zelf invloed hebt op hoe je cliënt jouw praktijkbezoek ervaart en dat je je expertstatus kunt verhogen door de juiste praktijkinrichting.

Wat levert een expertstatus je eigenlijk op?

Met een expertstatus zorg je ervoor dat jij uniek en aantrekkelijk bent voor je cliënten. Als jij uitstraalt dat je de juiste persoon bent waar je cliënten met hun problemen terecht kunnen, dan maakt jou dat extra toegankelijk en aantrekkelijk. Jouw expertstatus geeft hen zekerheid en vertrouwen. En vergeet niet; je expertise zit al in je. Het is de kunst deze in je praktijkinrichting tot uiting te brengen zodat wat je communiceert congruent is en voor je gaat werken.
Lotsofcolor - Expertstatus - lichter

Waar leest je cliënt jouw expertstatus precies aan af?

Het begint al bij de 1e indruk. Deze is van belang voor het verdere verloop van de behandeling/sessie. Zorg voor duidelijkheid bij binnenkomst Wat straal je uit? Wat voor praktijk heb je? Meer hierover lees je in het artikel Maak jij een goede 1e indruk met je praktijkinrichting?

Hoe deskundig ben je? Om expert in je vakgebied te worden heb je ongetwijfeld één of meerdere opleidingen gevolgd. Hang van de belangrijkste opleidingen een diploma op in je praktijk. Overdrijven is ook een vak. Drie of vier diploma’s is genoeg. Zorg ervoor dat je praktijkinrichting is afgestemd op jouw expertise. Cliënten weten zo dat ze op de juiste plek zijn en dat jij dé juiste persoon bent die hen kan helpen.

Heb jij je praktijk met aandacht ingericht? Je praktijkruimte en wachtkamer zijn je visitekaartje. Hiermee geef je een duidelijk signaal af. Een met zorg ingerichte praktijk geeft je cliënt het gevoel dat er ook aan hem of haar aandacht besteed wordt.

Zijn alle elementen in het interieur van je praktijk bewust uitgekozen en vakkundig op elkaar afgestemd? Het is belangrijk om voor één stijl en sfeer te kiezen die je doorvoert in alles zodat het één geheel wordt. Ga ook eens na welke elementen je associeert met kwaliteit en deskundigheid in jouw praktijk en welke juist niet.

Een opgeruimde en schone praktijk is heel belangrijk. Zorg voor een opgeruimde praktijk zonder storende elementen. Een frisse en schone ruimte is uitnodigend. Een stoffige, oude en smoezelige praktijkruimte absoluut niet. Dit geldt natuurlijk ook voor het toilet. Let tevens op verkleurd schilderwerk en vlekken in tapijt of op meubilair. En zorg natuurlijk voor een frisse neutrale geur in de ruimte!

Hoe sfeervol is jouw praktijk? Een professionele praktijkinrichting hoort hand in hand te gaan met een sfeervolle inrichting. Dit zorgt voor een goed gevoel over jou en je praktijk! Hiermee geef je aan dat je cliënt belangrijk voor je is, omdat je hem/haar graag op zijn/haar gemak stelt tijdens de behandeling of sessie. De combinatie persoonlijk en zakelijk wekt bovendien een gevoel van vertrouwen op bij je cliënten.

Bonustip: Maak je aantrekkelijk ingerichte praktijk zichtbaar op je website en ander publicatiemateriaal zodat cliënten jouw mooie praktijk weten te vinden en de drempel een stuk lager wordt om je te bezoeken!

Ik wens je veel succes bij het professionaliseren van je praktijk! Je weet nu hoe belangrijk het is in het contact naar je cliënten.

Hulp nodig? Tijdens de ‘Professionaliseringsdag voor de Ondernemende Coach’ op 7 november geef ik gratis speedcoachsessies. In de speeddate zorgen we dat jij in 10 minuten weet wat jouw vervolgstap is om je ideale praktijkinrichting te realiseren. Hier lees je meer over de speeddate.

Meer informatie over het event vind je op www.ondernemendecoach.nl

Leuk om je hier te ontmoeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *